Büntetőügy tanúvallomásai

1. Ficsor Ádám tanúkihallgatási jegyzőkönyve

Ficsor Ádám akkori miniszterelnöki kabinetfőnök 2010. február 25-én tett tanúvallomást. A tanúvallomásban közli, hogy munkahelyteremtés és külföldi tőkeberuházással kapcsolatban ha a minisztérium úgy ítéli meg, hogy előmozdítaná a beruházást, a miniszterelnök hajlandónak mutatkozik a találkozón való részvételre, mint például az Audi gyár esetében. Ficsor Ádám szerint nem szokás ilyen találkozón részletekről dönteni, és az Emlékeztetőből nem is lehet arra következtetni, hogy a miniszterelnök utasítást adott volna. A miniszterelnöki utasítások ugyanis kormányhatározati formát öntenek.

Ficsor Ádám tanúkihallgatási jegyzőkönyve

2. Gyurcsány Ferenc kihallgatási jegyzőkönyve

Gyurcsány Ferenc 2010. április 20-án tett tanúvallomást. A tanúvallomásból kiderül, hogy az ingatlancsere befektetői igény volt. Az Emlékeztetőben szereplő “A működéshez szükséges minisztériumi engedély rendben lesz” azt jelenti, hogy a Pénzügyminisztérium kiírja a szerencsejáték koncessziót. A beruházás kiemeltté tételéről a gazdasági kabinet készíti elő a döntést, mely a kormányülés elé kerül. Abban az esetben, ha az illetékes tárcák egyetértenek az előkészítés során, a Kormány vita nélkül elfogadja.

Gyurcsány Ferenc tanúkihallgatási jegyzőkönyve

3. Bajnai Gordon tanúkihallgatási jegyzőkönyve

Bajnai Gordon 2010. március 10-én tett tanúvallomást. Bajnai Gordon szerint nem példa nélküli a miniszterelnök befektetőkkel való találkozása. A kaszinóberuházás nemzetgazdasági szempontból jelentősnek számított.

Bajnai Gordon tanúkihallgatási jegyzőkönyve

4. Radnai György tanúkihallgatási jegyzőkönyve

Radnai György a Miniszterelnöki Hivatal Miniszterelnöki Kabinetiroda Miniszterelnöki Programszervezési és Ügyfélkapcsolati Főosztály akkori személyi titkára, az Emlékeztető készítője 2009. november 26-án tett tanúvallomást. Radnai szerint is a befektetők vetették fel az ingatlancserét, de erről az egyeztetésen nem született döntés. A döntést nem az akkori miniszterelnök és a kormányzat részéről jelenlevő személyek hozták.

Radnai György 1. tanúkihallgatási jegyzőkönyve

5. Radnai György második tanúkihallgatási jegyzőkönyve

Radnai György 2011. április 11-én tett tanúvallomást. A 2008 május 21-i találkozón a kormányzati oldalról a beruházással kapcsolatban annyi hangzott el, hogy megvizsgálják a lehetőségeket. Megítélése szerint a kormányoldal felől nem hangzott el ígéret a befektetők felé.

Radnai György 2. tanúkihallgatási jegyzőkönyve

6. Tátra Miklós kihallgatási jegyzőkönyvei

Tátra szerint a miniszterelnök és a befektetők között zajló megbeszélésről készült emlékeztetőben a csereingatlanok értékbecslése és a tulajdonjog rendezés megjelölése azért szerepel, mert a csere jogi lehetőségeinek fennállásának vizsgálata során az esetleges döntési javaslat előkészítése előtt értékbecslést is kell készíteni. Szerinte ezen a megbeszélésen semmilyen döntés nem született (19. oldal). Az általa küldött emailről így vall (39. oldal) : “Egy mondat, amit ez az email tartalmaz, tehát személyes hangvételű, nem jogi nyelven íródott és indulatoktól fűtött. Téves és a valóságot félreértelmező a mondatnak az a szó szerinti értelmezése, miszerint [szerk.: a miniszterelnök] szóban forgó szerződés megkötését rendelte volna el.”
7. Dr. Császy Zsolt őrizetbevételekor született jegyzőkönyv 2010. augusztus 31-én, amely tartalmazza a gyanúsítást is.

dr. Császy Zsolt őrizetbevétel és gyanúsítás


8. Dr. Császy Zsolt kihallgatási jegyzőkönyvei 2010. szeptember 1-jén és 2010. szeptember 10-én, melyekben pontról pontra végigveszi a gyanúsítás állításait.

9. Dr. Czászy Zsolt kihallgatási jegyzőkönyve 2010. október 10-én. A jegyzőkönyv az alig több mint egy hónappal korábbi gyanúsítás jogi megközelítését az időközben a székesfehérvári polgári perben 2010. szeptember 17-én a Magyar Állam részéről beadott keresetmódosítással igyekszik összhangba hozni, miszerint nem is lett volna joga az MNV Zrt.nek csereszerződést kötni, hanem csak az autópálya építő NIF Zrt.nek. Ez a jogi álláspont viszont ellentétes Gyurcsány Ferenc kiadatást kérő legfőbb ügyészi indítvány érvelésétől, amely szerint Gyurcsány Ferenc elvonta az MNV hatáskörét.
10. Dr. Császy Zsolt kihallgatási jegyzőkönyve 2010. november 24-én. Dr. Császy Zsolt szerint a 2008-as miniszterelnöki találkozón nem született döntés arról, hogy cserével kell lebonyolítani az ingatlanok értékesítését.
11. Dr. Császy Zsolt kihallgatási jegyzőkönyve 2010. december 13-án, mely lényegében lezárta a szakmai kérdéseket.
12. Dr. Császy Zsolt kihallgatási jegyzőkönyve 2011. március 10-én, melyben a gyanúsítást kiegészítik.
13. Dr. Császy Zsolt kihallgatási jegyzőkönyvei 2011. március 16-én és 2011. március 22-én. Ezekben az értékbecslés hamisításra vonatkozó feltételezést értelmezi és cáfolja dr. Császy Zsolt.
14. Radnai György kihallgatási jegyzőkönyve 2011. december 14-én a 2008. május 21-i miniszterelnöki találkozó kapcsán.
15. Dr. Császy Zsolt kihallgatási jegyzőkönyve 2012. március 8-án.  A jegyzőkönyv a másfél éves kihallgatás-sorozat lezárása, amelyben a büntetőeljárásnak álcázott politikai leszámolás néhány jellemző körülménye van összefoglalva.
Hírdetés
%d blogger ezt szereti: